همه چیز راجع به نمای ساختمان

نمای ساختمان همچون زینتی بر پیکره ی ساختمان است که می تواند در نگاه اول توجه هر رهگذری را به خود جلب نماید. هر چه نما منحصربفردتر باشد ، نگاه های بیشتری به سمت خود جلب می کند .علاوه بر زیبایی بصری و ارزش ملکی ؛ مزایای دیگری نیز دارد.

همچنین با نگاهی سطحی به پیرامون ، متوجه تغییرات بسیار در سبک زندگی و ساختمان ها در دو دهه ی اخیر می شویم . هم اکنون در آستانه ی نسل بعدی ساختمان ها هستیم . ساختمان هایی با رفتار کاملا اکولوژیکی و هوشمند ! ساختمان هایی با مصالح سازگار با شرایط اقلیمی ، که رفتاری متناسب با عواملی محیطی منطقه ای خود دارند .

پس در کنار ظاهری جذاب و چشم نواز ، توجه به عوامل زیست محیطی و شرایط حاکم بر منطقه ، امری اجتناب ناپذیر در انتخاب متریال مصرفی می باشد. بنابراین شناخت مصالح و نحوه ی صحیح استفاده ی هرکدام ؛ از وارد شدن هر گونه خسارت پیشگیری کرده و موجب بازده بیشتر بنا و توسعه شهری می گردد . ساختمان و مصالح مورد استفاده در آن از گستردگی بسیاری برخوردار است که پرداختن به هر کدام مقاله ای مجزا می طلبد . از این رو ؛ دراین مقاله در ابتدا شما را با مزایا و دلایل اهمیت نمای ساختمان آشنا می کنیم و پس از آن به معرفی انواع نما و مصالح کاربردی برای آن بعلاوه ی بندکشی وآب بندی می پردازیم.

چرا نمای ساختمان مهم است؟

اولین پاسخی که در جواب این سوال به ذهن ما می آید، زیبایی ساختمان است. بله یکی از مهم ترین دلایل اهمیت ساخت نمای ساختمان همین موضوع می باشد. با این وجود دلایل دیگری نیز وجود دارند که به همین میزان حائز اهمیت هستند که در زیر بیان می کنیم:

۱. جلوه شهری

منطقه ای را تصور کنید که همه ساختمان ها دارای نمای سنگی به همراه نورپردازی نما و…هستند. حال در صورتی که در این بین ساختمانی وجود داشته باشد که  نما نداشته باشد؛ به زیبایی و همخوانی شهر ضربه می زند. علاوه بر این در صورتی هم که نوع و سبک نمای یک ساختمان با ساختمان های دیگر متفاوت باشد به صورتی که به عنوان مثال تعدادی نمای رومی باشند تعدادی نمای مدرن، نیز به زیبایی محیط لطمه می زند.

بنابراین می توان نتیجه گرفت یکی از نکات حائز اهمیت در طراحی نمای بیرونی، توجه به نوع معماری و همچنین شرایط اقلیمی منطقه است.

به عنوان مثال نمای یک ساختمان تجاری مسلما با نمای مجتمع مسکونی متفاوت است؛ علاوه بر این نمای ساختمان در مناطق گرمسیری مسلما با نمای ساختمان در منطقه سردسیر متفاوت است.

۲.عایق صوتی و حرارتی ساختمان

نوع طراحی و مصالح مصرفی نما در انتقال انرژی، حرارت و صدا بین فضای داخل با محیط پیرامون ساختمان، بسیار موثر است. از این رو ضریب انتقال حرارت در هر ساختمان متفاوت است.  اما انچه اهمیت دارد آن است که یک نمای مناسب علاوه بر زیبایی، در بهره وری انرژی هم به خوبی عمل کند. بنابراین توصیه می شود برای کاهش مصرف انرژی و هزینه های خود، به دنبال انتخاب مصالحی با ضریب انتقال حرارتی کمتر باشید. البته در این انتخاب، نوع اقلیم منطقه ای خود را هم باید مدنظر داشته باشید. علاوه بر عایق حرارتی، موضوع دیگر عایق بودن ساختمان در برابر صوت است. این موضوع به ویژه برای ساختمان های بناشده در مجاورت اتوبان ها و خیابان ها بسیار حائز اهمیت است.

۳. معرف ساختمان

نمای ساختمان به ساختمان هویت می بخشد. با مشاهده نمای بیرونی ساختمان می توان پی به موارد مختلفی از جمله سلایق و علایق معمار و سازنده نما و ساکنین آن برد. علاوه بر این نمای ساختمان پیوندی است میان طراحی نمای بیرونی و داخلی.

۴. افزایش عمر ساختمان

نمای ساختمان به گونه ای طراحی شده است که در برابر عوامل بیرونی مقاوم است. در صورتی که ساختمان فاقد نما (دیواره های اصلی ساختمان) اینگونه نیستند و در مدت زمان دچار آسیب های بیش تری می شوند.

از جمله این عوامل بیرونی نورخوشید، سرما و گرما و از همه مهم تر رطوبت و باران است. اگر در انتخاب متریال نمای ساختمان توجه کافی به این موارد نداشته باشیم به مرور زمان نما دچار آسیب شده و تخریب می گردد.

بنابراین تمام موارد ذکر شده در گرو انتخاب صحیح متریال مناسب با توجه به عوامل مختلفی مانند شرایط زیست محیطی منطقه، نوع و سبک نمای ساختمان، سلیقه و دکوراسیون ساختمان و…است. لذا از آنجا که ساختمان و مصالح مورد استفاده در آن از گستردگی بسیاری برخوردار است، ما در ادامه به معرفی تعدادی از مصالح نما می پردازیم.

انواع نمای ساختمانی بر حسب مصالح

از جمله مصالح معمول در نما : آجر ، سرامیک ، شیشه ، بایرامیکس ، کامپوزیت آلومینیوم ، سنگ مصنوعی و طبیعی می باشد .درادامه به شرح مختصری از مزایا و معایب هر یک می پردازیم تا تصمیم گیری راحت تری برای انتخاب نوع نمای خود داشته باشید .

پارارمترهای فنی نمای ساختمانی

توجه به مشخصه های فنی از مهم ترین مواردی است که در انتخاب نوع نما ، توجه کافی می طلبد . از جمله ی این موارد :

  • مقاومت در برابر زلزله
  • مقاومت در برابر سرما و یخ زدگی ( شرایط آب و هوایی )
  • مقاومت در برابر آتش سوزی
  • عایق صوت
  • عایق حرارت
  • وزن تحمیلی بر ساختمان
  • هزینه ترمیمی و نگهداری
  • دوام و ماندگاری
  • بودجه و صرف اقتصادی
  • سرعت اجرا
  • تطابق با محیط زیست

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *